Ook abattement op registratierecht bij verkoop bouwgrond in Brussel

Het Brussels Parlement heeft vrijdag een voorstel van ordonnantie van de meerderheid goedgekeurd die het voor middenklassegezinnen haalbaarder maakt om een stuk bouwgrond te kopen. Er wordt een abattement van 87.500 euro ingevoerd op de registratierechten voor bouwgronden van maximum 250.000 euro, wat een besparing van 10.937 euro betekent. De groenen en PVDA onthielden zich.
"Met deze hervorming willen we het voor middenklassegezinnen mogelijk maken om een eigen huis te bouwen in Brussel, in plaats van te verhuizen naar een verkaveling in de Vlaamse rand", legt Stefan Cornelis (Open Vld), Brussels parlementslid en mede-indiener van het voorstel, uit.

Eerste schijf

Concreet betekent de nieuwe ordonnantie dat er geen registratierechten moeten worden betaald op de eerste schijf van 87.500 euro bij de aankoop van een bouwgrond van maximum 250.000 euro. Die vrijstelling levert een kleine 11.000 euro op. "De vrijstelling geldt niet voor grote bouwprojecten: de maximumprijs van de bouwgronden die in aanmerking komen, is immers beperkt tot 250.000 euro, dat is genoeg voor een bescheiden woning", benadrukt Cornelis.
De stimulans is vooral in Brussel nodig, aangezien er veel minder mensen eigenaar zijn van een eigen woning: slechts 39%, tegenover 71% in Vlaanderen.

Hervorming

De ordonnantie is een aanvulling op de hervormingen van de registratierechten van Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld), waarbij het abattement op de registratierechten voor de aankoop van een eigen woning verhoogd werd tot 175.000 euro. Nu komt daar dus een stimulans bij voor de bouwgronden. Minister Vanhengel schat de budgettaire impact van de maatregel op 500.000 euro per jaar.
(bron: Belga)